Logo

Profesyonel SCA | Barista Kahve Kursları | Barista Okulu

Endonezya Sulawesi Adası Kahveleri

Endonezya Sulawesi Adası Kahveleri

Mar 9, 2015

Sulawesi adası Toraja, Kalosi, Mamasa ve Gowa bölgelerini içermektedir ve burda yetişen kahveler Endonezya’nın incisi sayılabilir. Bunun temel nedeni Güney Sulawesi’de yetişen bazı kahvelerin, Endonezya’nın diğer adalarında bulunmayan rakımlarda yetişiyor olmasıdır. Burda yetiştirilen bitkiler eski Typica ve yakın alt cinsleri, Jember ve S-Linea cinslerindendir. Geleneksel olarak Sulawesi kahveleri, diğer Endonezya kahveleri gibi ıslakken soyulurlar. Bir tek Endonezya’ya özgü olan ve “Giling Basah” olarak anılan bu süreç düşük asidite, dolgun gövde, tadımda kırsal yada toprak izleri gibi kahvenin özelliklerini büyük ölçüde belirlemektedir.

Sulawesi kahvesinin çekirdeği iridir, koyu yeşil renkli, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Kavrulduğunda dökülen, hafif gümüşsü bir zarla kaplıdır. Sulawesi çekirdekleriyle, özellikle kuru soyulmuş olanlarla, hazırlanmış kahve ortalama bir berraklığa sahip olabilir. Kahvenin kendine özgü kırsal tat izleri bulunmaktadır, genelde bitkisel tatlar. Kötü bir kahvede bu izler yeşil bitki yada taprak tadını andırır. En iyi Silawesi kahvelerinde tatlılığa rastlanmaktadır, ancak yine kırsal izlerle – işlenmemiş bal, esmer şeker yada pekmez gibi.

Adanın birçok yerinde kahve üretimi yapılmasına karşın, üretimin kalbi Tana Toraja bölgesidir. Bölge adını geçmişte yaman savaşçılar olarak nam salmış, zengin kültür ve geleneklere sahip Toraja’lardan almaktadır.

Tana Toraja’daki kahve plantasyonları ağırlıklı olarak 1100-1200 rakımlarda bulunmaktadır, ancak bölgenin daha ücra köşelerinde bu rakam 1600-1800’e ulaşabilmektedir. Kahve, küçük aile çiftliklerinde, genelde ek gelir için yetiştirilmektedir. Plantasyonlar genelde gelişigüzel, evlere yakın yada yol üstüne dikilmiş bitkilerden oluşmakta. Bu düzensiz ekim sayesinde, bu bölgedeki eski Typica cinsleri, 19. yüzyıldaki salgını atlatmış ve halen mahsul vermektedir.

Sulawesi kahve çekirdekleri kavrulma esnasında çok fazla renk değştirmezler ve 2. çatlama öncesine kadar benekli bir görünüme sahiptirler. Bu yüzden birçok kahve üreticisi onları aşırı kavurma eğilimindedir. En iyi Sulawesi çekirdekleri genelde 2. çatlamanın eşiğinde en iyi tadı vermektedir.